Props wat zijn dat?

Wat zijn yoga props? Het zijn hulpstukken die je kan inzetten bij het doen van een traditionele yoga houding (asana). Het kan bestaan uit een deken, blok, bal, riem, kussen een stoel of de muur.

Waarvoor kun je yoga props gebruiken? Wanneer je bijvoorbeeld moeite hebt bij het vooroverbuigen vanuit een zittende houding (paschimottanasana of janu sirsasana) kun je een riem gebruiken, zie afbeelding. Of plaats bij de stoelhouding (utkatasana) een bal tussen de knieƫn om de adductoren te stimuleren en meer te activeren. Bij de driehoekhouding (trikonasana) kun je een blok gebruiken onder de hand die naar de vloer reikt. Door korte hamstrings of door een verminderde zijwaartse buiging van de wervelkolom komt de hand niet plat op de grond. Je zou het blok kunnen zien als een verlengstuk van je arm, door het indirecte contact met de vloer ontstaat er alsnog een solide steunpunt.

Welke voor- of nadelen biedt het gebruik van yoga props? Een yoga prop kan je helpen het lichaam uit te lijnen in een houding. Daarom adviseer creatief te zijn in het gebruik van yoga props in de uitvoering van traditionele yogahoudingen. Echter een nadeel zou kunnen zijn dat je te veel gehecht raakt aan het hulpmiddel. Kies daarom altijd bewust waarvoor je de prop wil inzetten en ga na of het mogelijk is om een keer zonder prop te oefenen.